Seznamte se, farmář Radek

Červené, sladké a voňavé! Takové jsou slovenské rajčata. Možná o nich ale spoustu důležitých věcí nevíte. Kromě toho, že chutnají, jsou i zdravé. Věděli jste, že rajčata jsou zdravější než například jablka? Jak a zda vůbec bychom měli rajčata skladovat? Nebo kolik se jich u nás celkem vyprodukuje? Na to vše jsme se ptali toho nejpovolanějšího, pana Radka Fojtíka, vedoucího farmy Kameničany.

Jak má vypadat správné rajče?

Správné rajče musí být čerstvé, zralé a typické chuti. Prostě takové, jako by jste je právě utrhli z babkiné zahrádky.

Na farmě Kameničany pěstujeme dva druhy rajčat Medulienku a Hranáčika.

Medulienka je druh mini cherry, jedna z nejsladších odrůd rajčete, které znám. Vyniká svojí medově sladkou chutí, hmotnost plodu se pohybuje v průměru 12 – 14 g. Je stvořená pro skutečných labužníkov a nadšencov chuťových pokladů.

Hranáčik si hrdě nese své jméno, neboť je celý hranatý. Na každém Hranáčiku najdete nějakou „hranu“ a to dotváří jeho vyjímečnost a originalitu. Hranáčik spadá do kategorie mini oválných rajčin, půměrná hmotnost plodu činí 10 – 12 g. Pro představu je svou velikostí tak akorát do úst jako křupavá jednohubka jen tak na svačinku.

Ak si myslíte, že vaše děti nemajú radi zeleninu, nezkusili ještě Hranáčika :-)

Pokud bych měl tedy zhodnotit, jak by mělo vypadat rajče, byla by to kombinace těchto dvou odrůd, které jsou dle mého názoru jedny z nejlepších na Slovensku. Není náhodou, že obě tyto odrůdy získali jako první na Slovensku od Ministerstva pôdohodpodárstva a rozvoja vidieka SR Značku kvality SK GOLD.

Jaký je rozdíl mezi slovenskými a zahraničními rajčaty?

Těm z dovozu chybí chuť.

Na Slovensku pěstujeme lokálně a naše rajčata nemusí absolvovat dlouhé cesty v kamionech, kde ještě jako zelená rajčata dozrávají. Rajčata sbíráme až jsou krásně červená a hned na druhý den jsou dostupná pro koncového zákazníka v obchodech. Ve sklenících chováme přirozené predátory pro případné škůdce a tím pádem se tak můžeme vyhnout chemickým postřikům. Rajčata jsou tedy daleko zdravější a chutnější než ta ze zahraničí.

Na co bychom si měli dále dávat pozor při koupi rajčat?

V uzavřených krabičkách nikdy nepoznáte, jak rajčata budou chutnat. Přes malinké otvory můžete ale přičichnout. Slovenská rajčata vypadají na první pohled svěže a mají krásně červenou barvu. Mnohé zahraniční odrůdy mají za sebou tisíce km v uzavřeném kamionu, kde dozrávaly a pravděpodobně tedy ani vonět po rajčatech nebudou. Buďte tedy pečlivý a dívejte se na označení země původu a jakou má rajče třídu jakosti. Rajčata by neměly být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené.

Pokud chcete koupit rajčata, která vás nikdy nezklamou a jsou známkou kvality, určitě hledejte znak slovenské vlajky a štítek OVOZELA.

Rajčata jsou zdravé! Jaké jsou ale důvody, proč je máme jíst?

Rajčata obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Rajčata obsahují lykopen, který patří mezi účinné antioxidanty. Působí proti volných radikálům, které likviduje, a má tak vliv na regeneraci pro sportovce po tréninku. Přikládají se mu preventivní účinky proti rakovině, především žaludku a prostaty i proti kardiovaskulárním onemocněním. My je tady na farmě mlsáme každý den a jsme šťastnější, zdravější a usměvavější.

Kolik rajčat se na vaší farmě Kameničany každoročně vyprodukuje?

Na naší farmě Kameničany se průměrně ročně vyprodukuje ............... rajčat a mizí takovou rychlostí, že to téměř nestačíme ani počítat. :-)

Myslíte, že platí, že čím je nižší cena, tím je nižší kvalita?

Myslím si, že to občas platit může, ale nemusí to být pravidlo. Pokud bychom pěstovali rajčata jako malá farma, nikdy bychom se nemohli rovnat ceně rajčat z dovozu. Jelikož jsme ale farma, která patří pod družstvo OVOZELA, které nám tyto podmínky vyjednává, můžeme se díky ní dostat i do běžných obchodních řetězců, pěstovat rajčata ve velkém a můžeme si tak dovolit mít přijatelnější a srovnatelnou cenu se zahraničními prémiovými rajčaty. Cena našich rajčat není na trhu určitě ta nejvyšší v porovnání s nejvyšší kvalitou, kterou zaručujeme. Chuť a čerstvost je u nás na prvním místě a věříme, že pokud naše rajčata zákazník ochutná, tak ušetří! Minimálně na sladkostech a čokoládách, neboť Medulienky nebo Hranáčiky tuto chuť skvěle nahradí. :-)

Zvyšuje se zájem o slovenská rajčata?

Ano a řekl bych, že dosti rapidně. Dokazuje to i fakt, že u našich rajčat převažuje poptávka nad nabídkou. Což nás na jednu stranu velmi těší … na druhou stranu bychom si přáli, aby rajčata rostly rychleji. Bohužel přírodu a růst rajčat neovlivníme a nikdy nechceme jít cestou dodavatelů ze zahraničí. Věříme tedy, že milovníci našich rajčat chápou, že tak skvělé rajčata s sebou nesou čas, který potřebují na dozrání a že urychlení přirozeného procesu zrání ničemu nepomůže. Na fantastické rajčata je lepší si prostě počkat.

Jak správně skladovat rajčata? Dokdy bychom je měli spotřebovat?

Rajčata rozhodně nepatří do lednice. Ideální je skladovat je při pokojové teplotě. Jen tak vynikne jejich chuť a vůně. Máme zkušenost, že naše rajčata jsou nejlepší např. 2. - 3. den po sběru. Rajčata vydrží velmi dobré 5 - 7 dní, ale osobně neznám nikoho, komu by tak dlouho miska našich rajčat vydržela. :-)

Lidé si často stěžují, že ovoce a zelenina u nás je “plná chemie”. Co si o tom myslíte vy?

Myslím si, že ovoce a zelenina z dovozu pravděpodobně ano. Vím ale, že naše rajčata rozhodně NE.

Radek, ďakujeme za rozhovor!

Kontaktujte nás

info@farmakamenicany.eu

+421 902 332 332

NWT Greenhouse s.r.o.
018 54 Kameničany 200, Slovensko
IČ: 47203153